ROZSZTRZYGNIĘCIE KONKURSU "BARWY I SMAKI OGRODÓW"

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
8 października 2022

logo UE

W ramach projektu ,,Ogrody Wieku”, który jest współfinansowany z Programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025 (edycja 2022) odbył się konkurs
pt. ,,BARWY I SMAKI OGRODÓW”.
PWD
 
Udział w konkursie wzięło 12 osób. Każda zaprezentowała oryginalne i niepowtarzalne przetwory bądź piękne i osobiste aranżacje ogrodów.
Przetwory, które zostały wykonane przez uczestników konkursu dostarczyły Nam przeróżnych doznań smakowych. Zachwyciły nietuzinkową recepturą i konsystencją, a także barwą, dekoracją, estetycznym wykonaniem. Wygrał niepowtarzalny, pyszny Ketchup z cukinii Pani Genowefy Ścieszek, Urzekł nasz niesamowity dżem z cukinii Pani Iwony Pietruszewskiej.
Prezentowane ogrody są różnorodne, kolorowe, pięknie utrzymane i wyjątkowo zadbane. W każdym z nich widać ogrom włożonej pracy, estetykę, mądrość doboru roślin oraz wielkie serce.
Powołane przez Stowarzyszenie AWIS komisje oceniły zgłoszone prace w następujący sposób:
a. w kategorii BARWY- najpiękniejsza rabata, balkon, weranda, kompozycja:
 1 miejsce: Zofia Jakubiszyn (69 pkt)
 2 miejsce: Krystyna Wiśniewska (68 pkt)
 3 miejsce: Henryk Barcz (64 pkt)
 Wyróżnienie: Jadwiga Szamszon (63 pkt)
 Wyróżnienie: Alina Kuśmierek (63 pkt)
 Wyróżnienie: Iwona Pietruszewska (63 pkt)
b. w kategorii SMAKI- przetwory owocowe lub innych płodów własnych ogrodów:
 1 miejsce: Genowefa Ścieszek (51 pkt)
 2 miejsce: Iwona Pietruszewska (50 pkt)
 3 miejsce: Teresa Klimaszewska (44 pkt)
 Wyróżnienie: Vira Barcz (43 pkt)
 Wyróżnienie: Danuta Kabzińska (43 pkt)
 Wyróżnienie: Barbara Romaniuk (40 pkt)
 Wyróżnienie: Elżbieta Toporowska (40 pkt)
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy za udział, zaangażowanie, chęć dzielenia się swoimi osobistymi smakami i kolorami, odwagę w poddaniu się ocenie, a zwycięzcom gratulujemy.
P r z e p i s y:
KETCHUP z cukinii. Genowefa Ścieszek
1,5 kg cukinii, 0,5 kg cebuli, 1 łyżka soli
Cukinię i cebulę pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić, aż puści sok.
PRZYPRAWY:
1,5 szkl. Cukru, 2 słoiczki koncentratu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 0,5 łyżeczka pieprzu mielonego, Ziele angielskie, Liść laurowy, Oregano, Bazylia, Tymianek, 0,5 szkl. Octu.
Cukinię z cebulą gotować 20 min. Dodać resztę składników i gotować jeszcze 10 min. Zmiksować i gorące wkładać do słoików.
Dżem z cukinii. Iwona Pietruszewska
2 kg zielonej młodej cukinii 40 g kwasku cytrynowego 60 dkg cukru 2 op. Pektyny 2 op. galaretki agrestowej Cukinię (2 kg.) bez gniazd nasiennych obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zasypać na 4 - 6 godz. kwaskiem cytrynowym aż puszczą sok (sok odlać). Miękką cukinię przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować ok. 40 min. Po tym okresie dodać cukier i gotować jeszcze ok. 20 min. mieszając od czasu do czasu. Dodać 2 op. pektyny oraz 2 op. glaretki agrestowej i gotować jeszcze ok. 5-10 min mieszając. Gorący dżem przekładać do wysterylizowanych słoiczków i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia ( ja nie sterylizuję i świetnie się przechowują).
 
PWD
 
PWD
 
PWD
 
PWD
 
PWD
 
PWD
 
PWD
 
PWD
 
PWD